Полезно

Етикети – Реклама – Техника – Консумативи – Арт Магазин


* Комплексно рекламно обслужване
* Изработване и доставка на всички видове печатни етикети
* Технически средства за етикетиране
* Компютърна техника, сервиз и консумативи
* Авторски картини, колажи и пластики на Вера Пенева
http://etiketi.com
http://www.studiopastel.eu/
http://етикети.бг
https://vera-peneva.blogspot.com/


Диспенсъри за опаковъчно тиксо

Диспенсър за тиксо за бързо и удобно облепяне на кашони. Състои се от удобна ергономична дръжка, валяк (позволяващ добро прилепване на тиксото върху кашона) и здрави метални резци.

Различни модели според Вашите нужди.

 


Психология

Опаковката продава стоката

Голяма част от потребителите избират продуктите не толкова заради качествата им, колкото заради техния външен вид. Безспорно най-важният атрибут на продукта е неговата опаковка, а най-силният аспект на опаковката — нейният цвят. Начинът, по който цветът на опаковката въздейства върху потребителите, не е постоянна величина и на практика зависи от редица обективни и субективни фактори като възраст, пол, социален статус, интелект, тип нервна система, физическо и емоционално състояние и т.н.

Цветовете от оранжево-червената гама действат възбуждащо на нервната система и оказват невероятно въздействие върху хората с неосъзната активност, стремящи се към неконтролирани преживявания. С усещането си за нежност и лекота тъмносиният цвят въздейства на хората със завишени нива на нервна възбуда, които се стремят към хармония и покой. Жълтият цвят е притегателен за онези, които не са изгубили вкуса си към живота и са в постоянно очакване на щастие. Предпочитанията към зеления цвят се определят като израз на повишена самооценка, състояние на вътрешно напрежение и стремеж към признание и самоутвърждаване.

Осъзнатото използване на цветовете датира от дълбока древност и на практика значението и смисълът, влагани в тях, са останали непроменени и до днес. Достатъчен е един бегъл поглед към гербовете на западноевропейските владетели, за да се види паралелът между древната символика на цветовете и хипотезите на съвременната психология. Днес, както и преди, червеният цвят продължава да е символ на силата и смелостта, синият — на искреността и добродетелността, зеленият — на надеждата и радостта, черният — на знанието и скръбта, виолетовият — на величието и справедливостта, а златният — на благородството.

Начинът, по който цветовете на опаковките въздействат върху потребителите, е тема, която вълнува маркетолозите и рекламните специалисти от много компании по света. Собствениците на марки отдавна се стремят да открият точната рецепта как трябва да изглежда един продукт, за да бъде максимално успешен на пазара. На практика обаче това е невъзможно, тъй като няма постоянна величина за цвят, форма или лого, които да са актуални „вчера, днес и утре“ или „тук и навсякъде“.  

 В средата на седемдесетте години, след направено проучване за предпочитанията на потребителите към цвета на опаковките за перилни препарати, се оказало, че по-силно въздействие върху изследваните лица оказали опаковките в жълт, отколкото тези в син цвят. Нещо повече — независимо че прахът за пране и в двата цвята опаковки бил един и същ, участниците в експеримента заявили, че продуктът в жълтите опаковки е с по-добри качества.

Независимо от избора на цвят винаги става въпрос за емоция и отговорността за нейното управление е изцяло в ръцете на дизайнерите и производителите на опаковки.  Цветът, формата и идеята на продукта трябва да допълват характерните особености на марката. След поредица проучвания и анализи на дизайна на опаковките и позиционирането им в магазинната мрежа, изводът е, че първото, което грабва вниманието на потребителите, е цветът на опаковката, следван от формата, а на последно място е стилът на логотипа (лого, фирмен знак). Желателно е познаването на психологията на пазара да намира израз във всички графични и текстови средства на опаковката и ЕТИКЕТА.


Любопитно

Кратка история на етикета

Най-ранните, запазени до днес образци, са отпреди 3000 години. Представлявали парченца папирус, които хората лепели върху амфори, за да обозначат съдържанието им.
Предшественици на съвременните етикети са клеймата, които производителите поставяли на амфори, бутилки, глинени и метални съдове. 


Клеймо върху античен съд


Клеймо върху амфора

Брандиране (жигосване) на животно със символ на собственика

Появата на хартията в Европа оказва силно въздействие на външния вид на етикетите. Хартията се оказва много по подходяща от клеймото, пергамента и кожата за предаване на информация. на хартиените етикети освен информация за името на продукта, производителя и мястото на произход, започват да се появяват и рекламни съобщения и информация за използването и употребата на стоката.

Основна заслуга за развитие на етикета има винопроизводството. До 1820 г. винените етикети започват да приличат на тези, които съществуват в наши дни, но се отличават със строг и лаконичен стил. Първоначално те имат обикновена правоъгълна или овална форма. С течение на времето в изработването на етикетите навлизат всевъзможни орнаменти, винетки и гербове, ангели, светци, монаси, битови сцени и живописни пейзажи и др. Едни и същи вина се продават с различен етикет, в зависимост от страната, в която се изнасят. Разбира се, в онези времена няма никакви официални правила за съдържанието на етикетите : обикновено те съдържат само информация за географския произход, производителя и мястото на производство. През 1834 г. винопроизводителите започват да поставят на етикетите и информация за годината на реколтата. За периода от 1820 г. до 1920 г. производството на шампанско вино се увеличава от 2 до 20 милиона бутилки годишно, като не на последно място голяма роля за 10-кратното увеличение изиграва етикета. малкото късче хартия се превръща в мощен двигател на търговията и средство за информация за клиентите.

Първите официални правила за етикирането на вината се появяват в началото на 20 век. Оттогава досега на етикетите се обръща все по голямо внимание : над тяхното художествено оформление работят такива знаменити художници, като Салвадор Дали, Марк Шагал, Пабло Пикасо и Анди Уорхол, Тулуз-Лотрек.


Етикети за вино на Анри дьо Тулуз-Лотрек


Етикети за вино на Алфонс Муха


Етикет за вино на Пикасо

През 1930-а предприемачът Стентън Ейвъри произвежда първия самозалепващ се етикет и изобретението му дава старт на успешен бизнес. Стикерът бил изработен от хартия, а на гърба имал самозалепващо се покритие и силиконова подплата.

И така… докато преди 40 години е създаден първият стандарт за баркод. Представяте ли си, ако нямаше баркод? Представете си опашките на касите в магазините?


Любопитно

Етикети ще ни предупреждават за вредни храни като светофари

Вредните съставки в храните ще бъдат изписани на етикетите с цветовете на светофара. Така, ако в даден продукт съдържанието на захар или мазнини е прекалено висок, това ще бъде обявено с червен цвят.  Ако пък е ниско, съответната съставка ще бъде изписвана в зелено. Това обявиха от асоциация „Активни потребители“.

Светофарено етикетиране на храните се въвежда за първи път от шест големи компании, производители на храни. Компаниите са Кока-Кола, Марс, Монделез Интернешанъл, Нестле, Пепси и Unilever. За изписване на съдържанието на храните ще бъдат използвани три цвята – червено, жълто и зелено, съответно зависи от това колко е ниска или висока съставката.

Светофареното оцветяване ще е в синхрон със съществуващите регулации в ЕС, обясниха в специално прессъобщение шестте компании. Новото етикетиране ще подпомогне на потребителите да направят по-здравословен избор какви продукти да консумират. Шестте компании очакват, че оцветяването ще насърчи предлагането на хранителни стоки в по-малки разфасовки. Това ще бъде от решаващо значение за това потребителите да вземат по-здравословни решения при пазаруване на продуктите. 


Правила

Какво трябва да съдържат етикетите на храните?

5-годишният преходен период, след който всички малки предприятия трябва да изпълняват регламент на ЕС, свързан с етикетите на храните изтече на 13 декември миналата година. Новите правила имат за цел да гарантират, че потребителите получават по-ясна и пълна информация, относно съдържанието на храните. Регламентът се прилага за всички храни, предназначени за крайния потребител (вкл. в заведения, училища, болници и др.).
Според новите правила етикетите трябва да предоставят информация относно наличието на добавки в храните, алергенен ефект или ефект на непоносимост. Тези вещества или продукти се посочват в списъка на съставките с техните точни наименования, като чрез шрифта, големината или цвета трябва да ги отличава от останалите съставки. По този начин се подпомага потребителите да направят информиран и безопасен избор за това, което ще консумират.

Хранителните стойности трябва да се изразяват чрез количество в 100 гр или в 100 мг и да съдържат следните два вида данни: енергийна стойност; количества: мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол.


Новина

Франция забрани напитки със захар и оцветители

Франция забрани свободната продажба на напитки, съдържащи захар и синтетични оцветители. Мярката е част от закон за борба със затлъстяването и диабета.

Решението засяга всички газирани или негазирани напитки, съдържащи аромати, плодови и зеленчукови концентрати, сиропи, нектари, мляко и вода, в които има добавена захар и синтетични оцветители. В това число влизат енергийните напитки и тези за спортисти. За нарушаване на разпоредбата ще има глоби.

Производителите на газирани напитки се ангажираха да намалят с 5% съдържанието на захар в предлаганите от тях продукти. Заедно с това ще бъде намален и броят на телевизионните реклами, подтикващи младата публика да консумира “забранените” напитки.